ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ETT3061
Μονάδες ECTS
4
Εξάμηνο
Εξάμηνο 3o
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Εντεταλμένος διδάσκων

Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3
ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικού Υποβάθρου (Υποχρεωτικό)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες της εκτίμησης της βιωσιμότητας των παραγωγικών σχεδίων των επιχειρήσεων τροφίμων, με έμφαση στις έννοιες της διοίκησης των επιχειρήσεων και της ανάλυσης της δομής και της τεχνικής και οικονομικής αποτελεσματικότητάς τους.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της οργάνωσης και διοίκησης, ενώ συμβάλλει στην κατανόηση των τεχνικών ανάπτυξης της παραγωγής των βιομηχανιών τροφίμων. Επίσης αναλύεται τους συντελεστές οργάνωσης της παραγωγής τους και αυτούς που καθορίζουν την επιλογή του τόπου εγκατάστασης των εργοστασίων, ώστε ο φοιτητής να έχει μία συνολική αντίληψη των διαδικασιών και μεθοδολογιών της διαμόρφωσης των επιλογών μιας επιχείρησης. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία συγκεκριμένες μεθοδολογίες και τεχνικές ανάλυσης της οικονομικών δεικτών των έργων επιτρέπουν στους φοιτητές να εκτιμήσουν την οικονομική αποδοτικότητα και το οικονομικό ενδιαφέρον των δραστηριοτήτων.

Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση από τους σπουδαστές της σημασίας του μάνατζμεντ στη σύγχρονη οικονομία.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:

κατανοήσει τα βασικά και κρίσιμα χαρακτηριστικά των τεχνικών της οικονομικής ανάλυσης και εξοικείωση με την εφαρμογή τους στη Βιομηχανία Τροφίμων,

έχει γνώση της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων,

γνωρίζει τις βασικές μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής τροφίμων,

διακρίνει το ρόλο των επιμέρους συντελεστών παραγωγής στην υλοποίηση ενός επιχειρησιακών σχεδίων, στον επηρεασμό του κόστους τους και άρα στον προϋπολογισμό τους,

αναλύει τους συντελεστές που καθορίζουν τον τόπο επιλογής της εγκατάστασης των εργοστασίων,

αναλύει και συνδέει τις λειτουργίες του μάνατζμεντ,

έχει μια ικανοποιητική κατανόηση των δυσκολιών εισόδου μιας επιχείρησης τροφίμων σε μια νέα αγορά ή παραγωγικό κλάδο.

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περαιτέρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:

Αυτόνομη εργασία

Ομαδική εργασία

Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής

Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Θεωρία

Περιγραφή: Αρχές οικονομικής, οργάνωσης, διοίκησης και διαχείρισης των βιομηχανιών τροφίμων. Δυνατότητες και σπουδαιότητα της σύνδεσης μεταξύ διοίκησης και οικονομικών. Διαδικασίες οργάνωσης επιχειρήσεων.

Οικονομική ανάλυση για τις βιομηχανίες τροφίμων. Θεωρίες κατανάλωσης και παραγωγής. Εκτίμηση της ζήτησης και προσφοράς. Διαμόρφωση τιμών. Εποχικότητα και αποθέματα. Επίδραση της τοποθεσίας. Αγορές, διαμόρφωση αγοράς, δοκιμές αποτελεσματικότητας αγοράς.

Αναλυτικότερα το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:

Εισαγωγή στη Διοίκηση και Διαχείριση

Λειτουργίες της Διοίκησης και Διαχείρισης

Δομές επιχειρήσεων

Χρηματοοικονομική: Ανάλυση - Ερμηνεία

Κέρδη και ζημιές

Προετοιμασία και χρήση λογιστικών στοιχείων

Κατάρτιση προϋπολογισμού

Αξιολόγηση επενδύσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων

Ανάλυση επενδυτικών αποφάσεων

Επενδύσεις και διασφάλιση κεφαλαίων

Ανάλυση των ρίσκων. Εφαρμογές

Χρηματοοικονομική διαχείριση και ρόλος Οικονομικών Διαχειριστών

Εισαγωγή στην ανάλυση προσφοράς και ζήτησης

Η θεωρία της κατανάλωσης.

Εφαρμοσμένης ανάλυση της ζήτησης - Από την θεωρία στην πράξη

Χρονικές σειρές

Μελέτες προϋπολογισμού των νοικοκυριών

Η θεωρία της παραγωγής

Εφαρμοσμένη ανάλυση της παραγωγής

Συναρτήσεις παραγωγής

Συναρτήσεις κόστους

Συναρτήσεις κέρδους

Συναρτήσεις προμήθειας - προσφοράς

Διαμόρφωση τιμών στις αγορές τροφίμων

Σχέση τιμών και βάθους χρόνου

Τάσεις και κύκλοι τιμών

Αναπτύξεις στο μοντέλο σταχυού – ιστού (cob – web model)

Εποχική διακύμανση τιμών και αποθήκευση

Σχέση τιμών και αγοράς.

Εμπόριο μεταξύ δύο χωρών

Εμπόριο μεταξύ πολλών χωρών

Το μοντέλο των μεταφορών

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο σε αμφιθέατρο
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας με ηλεκτρονικά μέσα
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 26
Τελική Εξέταση 2
Αυτοτελής μελέτη 72
Σύνολο Μαθήματος 100
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.

Το μάθημα εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει συνδυασμό ερωτήσεων ανάπτυξης και επίλυσης ασκήσεων-προβλημάτων.

Στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης του μαθήματος συμμετέχει κατά 100% ο βαθμός αξιολόγησης της γραπτής δοκιμασίας.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jeffrey H. Dorfman (2013). Economics and Management of the Food Industry. Routledge Textbooks in Environmental and Agricultural Economics.

Parkin Michael, Powell Melanie, Matthews Kent (2013). Αρχές οικονομικής. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ.

Robbins Stephen P., Decenzo David A., Coulter Mary (2017). Διοίκηση επιχειρήσεων, Αρχές και εφαρμογές. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ.

Stephen Ison (2002). Εισαγωγή στην Οικονομική. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕ.

Williams Kate, Johnson Bob (2005). Εισαγωγή στο μάνατζμεντ, Ένας πρακτικός οδηγός ανάπτυξης. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΕ.

Στειακάκης Εμμανουήλ- Κωφίδης Νίκος (2016).Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ.